Campanie contra îndoctrinării religioase în şcoli

Posted: septembrie 1, 2008 in Hmm..Interesant... :), Uncategorized
Etichete:

Motto: „Pentru ca răul sa triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”.
În mai toată istoria românilor, lideri religioşi cu puternice interese personale au condus Biserica în relaţia faţă de oameni după următorul principiu: „dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau„.

Dacă în Evul Mediu această atitudine a fost benefică pentru combaterea efectelor islamizării/rusificării, în prezent este una neproductivă fiindcă împiedică asimilarea în cultura română a valorilor iluministe, a principiilor libertăţii individuale, ce au dus Occidentul acolo unde este el astăzi.

Unul din mijloacele principale prin care religioşii habotnici îşi duc la îndeplinire scopurile este şcoala. Au dobândit atâta influenţă încât religia a ajuns să fie predată în mod confesional (slujbe, îndoctrinare, mers la biserică cu clasa/grupa pentru „spovedit”).

Şcoala este însă o instituţie a Statului Român, stat secular conform constituţiei şi care ar trebui să fie echidistant faţă de toate confesiunile religioase (sau lipsa acestora).

Când statul e folosit de către un grup de interese ca o unealtă de prozelitism religios (chiar dacă acest grup pretinde în mod fals că reprezintă „majoritatea”), dispare noţiunea de libertate de conştiinţă, tânărul fiind în mod automat împins de la spate spre o credinţă anume.

Asociaţia Umanistă Română ( http://www.secularhumanism.ro/ ) demarează o puternică campanie de promovare a libertăţii, pentru a oferi şanse egale pentru toţi.
Iată fragmente din scrisoarea deschisă adresată Ministrului Educaţiei:

Îndoctrinarea politică a elevilor practicată de regimul comunist prin instituţiile de învăţământ a fost înlocuită, după 1989, de îndoctrinarea lor religioasă. Sistemul educaţional nu a fost pus în slujba dezvoltării libere, în spirit pluralist a personalităţii copiilor şi tinerilor, ci a fost aservit intereselor doctrinare ale bisericilor, îndeosebi a celei majoritare din România.

În locul unei discipline de studiu asupra istoriei şi diversităţii religioase din ţară şi din lume s-a optat pentru o manieră confesională, unilaterală, de prezentare a religiei. Cercetările realizate în ultimii ani de către “Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă” şi “Liga Pro Europa” probează că, în şcoli, au loc numeroase şi grave abuzuri asupra copiilor privind dreptul lor la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie. Acestea sunt generate, în cele mai multe cazuri, de către serioase neajunsuri ale sistemului public de învăţământ, nefiind vorba de situaţii izolate.

Astfel, învăţământul religios din şcolile publice din România este, în acest moment, contrar valorilor şi principiilor educaţionale, democratice, culturale şi de civilizaţie asumate de Uniunea Europeană şi de Consiliul Europei iar acest lucru generează o confuzie a valorilor în rândul copiilor şi tinerilor.

Domnule Ministru, vă solicităm ferm să luaţi măsurile necesare pentru ca, începând cu acest an şcolar:

1. în şcolile şi liceele din România să nu mai aibă loc slujbe religioase colective ţinute cu prilejul deschiderii anului şcolar sau cu alte ocazii.
2. elevii şi părinţii acestora să fie corect informaţi cu privire la statutul facultativ al orelor de religie şi la faptul că fiecare elev cu vârsta de cel puţin 16 ani poate alege singur dacă să urmeze sau nu orele de religie.
3. simbolurile religioase să fie retrase din şcoli şi licee în conformitate cu Hotărârea din 21 noiembrie 2006 a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
4. să fie retrase imediat de pe piaţă manualele de religie care promovează intoleranţa faţă de alte culte şi faţă de atei sau care promovează o morală bazată pe ameninţarea cu pedeapse fizice asupra copiilor (astfel de manuale sunt menţionate în Raportul recent privind educaţia religioasă în şcolile publice realizat de Liga Pro Europa).
5. să fie iniţiate de urgenţă consultări pentru realizarea unor programe de religie predată în mod neutru, în conformitate cu Recomandarea 1720 (2005) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, consultări la care să participe organizaţii neguvernamentale pentru apărarea drepturilor fiinţei umane, specialişti în domeniul educaţiei şi cultele religioase.
6. la conducerea învăţământului religios din România să fie numite persoane independente faţă de un cult anume, atât în cadrul MECT cât şi în cadrul inspectoratelor şcolare judeţene.

“Asociaţia Umanistă Română” va strânge semnături în favoarea scrisorii deschise până în data de 15 octombrie, urmând ca textul acesteia să fie depus la sediul MECT, însoţit de semnăturile strânse, vineri 17 octombrie a.c.

Sprijin această campanie şi vă încurajez să faceţi la fel, indiferent de opţiunea religioasă.
– Trebuie doar să doriţi să trăiţi într-o societate civilizată bazată pe libertăţi personale şi să credeţi în dreptul fiecăruia de a-şi alege liber opţiunea religioasă.
– Religia nu e obligatorie şi trebuie să înceteze îndoctrinarea în şcoli.
– Libertatea nu duce la distrugerea specificului naţional şi nu este o ameninţare la adresa ortodoxiei, dimpotrivă, îi va filtra din comunitatea ortodoxă pe cei aduşi acolo cu forţa şi menţinuţi prin lipsa alternativei.

Eşti de acord până aici?

Ai şansa să schimbi ceva! Ce poţi face:

(1) Dacă ai blog, scrie despre această campanie şi include un link către site-ul Asociaţiei Umaniste Române. Te-aş ruga să adaugi apoi link-ul către postul tău în secţiunea de comentarii a acestui site.
(2) Dacă ai prieteni în lista de messenger direct afectaţi de politica statului (elevi, liceeni, părinţi), adu-le la cunoştinţă campania aceasta şi eventual pune un status pe messenger adecvat.
(3) Urmăreşte reacţiile în lunile ce vor urma şi speră pentru ce-i mai bine.

Nu te supune în tăcere decizilor abuzive ale autorităţilor şi nu închide ochii în faţa declaraţiilor celor ce dispreţuiesc libertatea de alegere.
Vrem să mergem înainte? Trebuie să luăm atitudine şi să schimbăm vechile mentalităţi.

Reclame
Comentarii
  1. Gogetit spune:

    E foarte buna campania:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s